Szczepy te wspierają utrzymanie prawidłowej mikroflory jelitowej, cechując się zdolnością osiedlenia się w przewodzie pokarmowym, tym samym wzmacniając naturalne mechanizmy obronne przewodu pokarmowego.
Nasze wymagania dla bakterii probiotycznych to:
1) Szczep typu Human Strain
2) Aktywność i zawartość wody
3) Czystość mikrobiologiczna
W produktach synbiotycznych używamy inuliny (fruktooligosacharydów) z cykorii, którą dodatkowo dosuszamy przed produkcją aby obniżyć aktywność i zawartość wody w produkcie końcowym.
Rekomendujemy użycie innowacyjnej kapsułki celulozowej DRCaps, która jest odporna na działanie kwasu żołądkowego, a więc zawartość kapsułki nie zostanie uwolniona w żołądku - dotrze do jelita. Niszczenie probiotyków może być powodowane przez wysoką zawartość wody (co powoduje niską stabilność preparatu) oraz niskie pH w żołądku człowieka. Dzięki stosowaniu DRCaps stabilność produktu zostaje przedłużona, kapsułka nie traci swojej elastyczności (nie kruszeje), a aktywność probiotyku zostaje utrzymana na odpowiednim poziomie. Liofilizat bakterii lub drożdży jest chroniony od niskiego pH, kapsułka rozpuszcza się w jelicie, co zapewnia optymalne przyswajanie probiotyku w organizmie ludzkim.
Przykładowe szczepy bakterii probiotycznych:
Lactobacillus rhamnosus GG ATCC 53103
Lactobacillus helveticus
Lactobacillus paracasei
Lactobacillus plantarum
Bifidobacterium breve
Bifidobacterium bifidum
Bifidobacterium longum
Streptococcus thermophilus
Przykładowy szczep drożdży o właściwościach probiotycznych:
Saccharomyces boulardii