Zalecane dla dzieci do postępowania dietetycznego w przypadku bólu brzucha i biegunki związanej z zakażeniem bakteryjnym, wirusowym lub pasożytniczym, zaburzenia perystaltyki jelit, dolegliwości związanych z nietolerancją laktozy. Wspomagają profilaktycznie w utrzymaniu prawidłowego składu mikroflory jelitowej w trakcie i po antybiotykoterapii oraz naturalnej odporności organizmu.
Nasze wymagania dla bakterii probiotycznych to:
1) Szczep typu Human Strain
2) Aktywność i zawartość wody
3) Czystość mikrobiologiczna
W produktach synbiotycznych używamy inuliny (fruktooligosacharydów) z cykorii, którą dodatkowo dosuszamy przed produkcją aby obniżyć aktywność i zawartość wody w produkcie końcowym.
Przykładowe szczepy bakterii probiotycznych:
Lactobacillus rhamnosus GG ATCC 53103
Lactobacillus helveticus
Lactobacillus paracasei
Lactobacillus plantarum
Bifidobacterium breve
Bifidobacterium bifidum
Bifidobacterium longum
Streptococcus thermophilus
Przykładowy szczep drożdży o właściwościach probiotycznych:
Saccharomyces boulardii